OMGEVING

Omgeving van Camping Meerssen, Limburg

Het Geuldal is een diep uitgesleten beekdal. U kunt hier prachtig wandelen langs bronnen en beekjes, door weilanden, bossen en hoogstamboomgaarden en over holle wegen. Door het heuvelachtige landschap heeft u vele mooie vergezichten. De Stichting Natuur en Milieu heeft maar liefst 5 sterren toegekend aan dit mooiste stukje Nederland.

Wandelroutes

MEERSSEN, RAAR, WATERVAL 6 KM

Een leuke wandeling voor een eerste kennismaking met het Limburgse heuvelland. Deze korte wandeling biedt u een mooi uitzicht op het gehucht Waterval. U passeert een glooiend gebied met licht klimmen en dalen. U maakt kennis met de stegelkes en de vele kapelletjes.Ook het stukje door het bos is zeker de moeite waard. ook hier iets klimmen en dalen. U kunt in Meerssen heerlijk uitrusten in één van de sfeervolle horecagelegenheden, die op de Markt gevestigd zijn. En als u toch op de Markt bent kunt u niet om het indrukwekkende gebouw, de Basiliek van het Heilig Sacrament heen. Het is dan ook niet voor niets dat de kerk, door kenners hét pronkstuk van de Maasgothiek genoemd,in 1938 door Paus Pius XI tot Basiliek werd verheven.

MEERSSEN, HOUTHEM, 7 KM

Een geheel vlakke wandeling. U loopt door een stukje bos langs de Geul, door de weilanden en komt uit in het mooie park van St-Gerlach met het voormalige Norbertinessenklooster. Deze kloostergebouwen zijn recent gerestaureerd evenals de parochie en de pelgrimskerk. Deze kerk in Houthem is de enige in Nederland die zo met fresco's verfraaid is. In 1 van de oude kloostergebouwen is momenteel chateau St. Gerlach gevestigd. De kerk is dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 u. (In de wintermaanden tot 16.00 u.) De Geulhemermolen is een begrip in de omgeving. Hier vinden natuurliefhebbers, fietsers, wandelaars en vooral levensgenieters de rust om “van het goede des levens” te genieten. Op het sfeervolle terras met uitzicht op de hellingbossen, in de “gooj kamer”, “de opkamer” of in de authentieke “meule” kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie met vlaai, lunch of diner.

RONDOM MEERSSEN, 9 OF 10,5 KM

Tijdens deze wandeling met hellingen loopt u door natuurgebied Meerssenerbroek naar Houthem. Dit ca. 20 ha grote gebied bestaat uit uit laaggelegen graslanden en wat populierenbos in een vlakte langs de Geul. In de winter staat het gebied af en toe onder water. De populierenbossen zijn vanaf 1996 aan de natuur teruggegeven nadat er flinke open plekken in waren gemaakt. Om het dal niet helemaal met bos te laten dichtgroeien en de variatie te verhogen laat de beheerder halfwilde runderen (galloways) in het gebied grazen. Deze lopen in een ingerasterd gebied, dat vooral in het Geuldal ligt maar ook aan de randen van de hellingbossen. Dan gaat het omhoog door het kloosterbos en over veldwegen naar Raar en het gehucht Waterval. Hier beklimt u de wijngaardsberg met bovenaan een erg mooi uitzicht over het dal.Domein de Wijngaardsberg bevindt zich op de oudste wijngronden van Nederland. Vermoedelijk sinds de Romeinse tijd, maar bewezen sinds 968, werd al wijn verbouwd op de hellingen van de Wijngaardsberg. Daaraan kwam een eind in de Franse tijd, maar in 2002 werd de oude traditie weer opgepakt. Wim en Elly Horsmans plantten 2150 stokken op de plek van de oude wijngaard. Al snel bleek waarom men in de middeleeuwen juist dit plekje voor wijnbouw had uitgekozen. Via een mooie holle weg gaat u naar Meerssen. U kunt direct terug naar de camping lopen. Maar u kunt er ook voor kiezen om nog even via het centrum van Meerssen te lopen met de bijzondere basiliek op de Markt en de gezellige terrassen.

Fietsroutes

FIETSROUTE DOOR HET GEELDAL, 23KM

Deze schitterende fietsroute voert Langs Heilige Huizen langs de Geul in Valkenburg aan de Geul. Lengte 23 km. Het is mogelijk om deze route op te delen in twee deelroutes; een oostelijke en een westelijke deelroute. Voor meer informatie over deze route komt u even naar de receptie.

COMBI. KNOOPPUNTEN- ANWB-FIETSROUTE (28 KM)

Dit fietsroutenetwerk is gelegen tussen de Duitse en Belgische grens.

Naast het wisselende landschap, de mooie natuur, de lieftallige dorpjes en de gezellige steden is fietsen in Nederlands zuidelijkste provincie puur genieten. Geniet in het heuvelachtige Zuid-Limburg van de prachtigste panorama’s en gun uzelf onderweg een verkwikkend terrasbezoekje in één van die talrijke, schilderachtige dorpjes die zich overal gastvrij langs uw fietsroute presenteren.

Het fietsroutenetwerk is 600 km lang met ca. 100 knooppunten. Op de kaart staan een aantal nummers. Dit zijn de knooppunten van het fietsroutenetwerk, die de basis van de bewegwijzering vormen. Met dit bewegwijzeringsysteem kunt u zelf een onbeperkt aantal rondritten samenstellen. Daarvoor noteert u startplaats en de knooppunten van de rondrit, die u wilt volgen. De afstand tussen de knooppunten staat met rode cijfers óók op de kaart vermeld. Het ‘cijferplan’ van een fietstocht,van 20,5 km vanuit Valkenburg (C4). Anders dan bij bestaande routes kunt u dit netwerk in twee richtingen fietsen. Van knooppunt naar knooppunt wordt u in beide richtingen begeleid met duidelijke groen/ witte borden en daarop de nummers van de knooppunten (ziefoto). In de bebouwde kom vindt u de borden veelal op ooghoogte op palen gemonteerd. In het buitengebied zijn de borden iets lager, meestal op bermplanken te vinden. Door deze bewegwijzeringmethode kunt u vanuit elk punt van het netwerk meerdere, telkens nieuwe, rondritten verkennen. De lengte van de rondrit kiest u zelf. Bovendien staat er op elk knooppunt een overzichtsbord, zodat u onderweg steeds uw route kunt aanpassen. Veel fietsplezier in Zuid-Limburg!

Deze route plus de route hieronder starten vanuit  chateau St. Gerlach. U komt bij dit chateau door vanuit de camping linksaf te slaan. Na 2,3 km vindt u aan uw rechterhand de Joseph Corneli-Allée.

Verlaat Château St.-Gerlach via de oprijlaan "Joseph Corneli-Allée" en sla op de dorpsstraat rechtsaf, U komt dan meteen bij knooppunt 61.

Volg nu de groen-witte bordjes naar de volgende knooppunten :

60 => 59 => 58. Vanaf knooppunt 59 bevindt U zich op de "Gerendalroute", volg steeds deze borden totdat U ca. 3 km voorbij knooppunt 69 op een rotonde komt. Ga hier niet volgens het Gerendalroutebordje rechtdoor, maar sla op de rotonde ("driekwart") linksaf. U neemt nu de Afkorting van de knooppuntenroute via Vilt en Berg naar knooppunt 64, volg nu de richting naar knooppunt 61. Vlak vóór dit knooppunt 61 gaat U rechts weer terug naar Château St.-Gerlach.

N.B.: Door middel van de routekaarten, die op de meeste Knooppunten staan, is eenvoudig een omweg of een afkorting van een van bovenstaande routes te plannen. U hoeft daartoe alleen de volgorde van de nieuwe knooppunten te noteren.

VRIJ HEUVELACHTIGE ROUTE (42 KM)

Verlaat Château St.-Gerlach via de oprijlaan "Joseph Corneli-Allée" en sla op de dorpsstraat rechtsaf, U komt dan meteen bij knooppunt 61. Volg nu de groen-witte bordjes naar de volgende knooppunten :

60 => 59 => 58 => 57 => 88.

Tussen knooppunt 57 en 88 ligt links op een hoek “Herberg de Bernardushoeve”, dit is een leuke plek voor een pauze. Op de binnenplaats van deze Limburgse carréboerderij kunt U genieten van een drankje of kleine maaltijd. Kijk voor meer informatie op www.bernardushoeve.nl Ga na de pauze weer verder naar knooppunt 88 => 89 => 87 => 86 => 85 => 69 => 68 => 60 => 61.

Bezienswaardigheden

De Brand Bierbrouwerij - Camping Meerssen

DE BRAND BIERBROUWERIJ

Museum Vaals Camping Meerssen

MUSEUM VAALS

Zuid-Limburgse Stoomtrein maatschappij - Camping Meerssen

ZUID-LIMBURGSE STROOMTREIN MAATSCHAPPIJ

Nynke Busje - Camping Meerssen

NONKE BUUSJKE TE SCHINVELD

De Wittemer wijngaard Wahlwiller - Camping Meerssen

DE WITTEMER WIJNGAARD

Basiliek Meerssen - Camping Meerssen

BASILIEK MEERSSEN

Omliggende dorpjes

MEERSSEN

Meerssen (Limburgs: Meersje) heeft ongeveer 5840 inwoners. Het is sinds 1 januari 1982 de hoofdplaats van de toen gevormde gelijknamige fusiegemeente Meerssen. Het wordt vanwege haar ligging ook wel Poort van het Heuvelland genoemd. Meerssen is gelegen op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul.

In de Romeinse tijd werd het gebied rond Meerssen reeds bewoond. Met name in Maastricht was er al sprake van een Romeinse nederzetting. In Meerssen vestigden in die tijd de eerste bewoners zich aan de oever van de Geul. In die tijd was het gebied nog zeer drassig en hierdoor kreeg Meerssen de naam Marsna of ook wel Marsana of Marna, wat zoiets betekende als moeras.

In later tijden werd Meerssen een soort buitenverblijf van verschillende Frankische vorsten als bijvoorbeeld Karel de Grote en werd Meerssen steeds belangrijker. Het lag immers niet ver van het centrum van het Frankische Rijk dat Aken als hoofdstad had. Meerssen was daarom ook de plek waar in 870 het verdrag van Meerssen werd getekend.

In 1222 vond in de kloosterkapel te Meerssen het 'bloedwonder' plaats als gevolg waarvan een pelgrimage ontstond ter ere van het H. Sacrament. Die pelgrimage maakte opgang toen in 1465 het H. Sacrament - bewaard in een schrijn – gered werd uit de vlammen door een passerende boerenknecht. De kerk viel dat jaar ten prooi aan de vlammen door toedoen van 'soldeniers' van de heer van Borgharen, die betrokken waren in de strijd van Luikenaars tegen Brabant. De toevloed van pelgrims noopten de benedictijnen van Reims tot het bouwen van een grotere kerk. De thans nog bestaande gotische kerk werd in de 14e eeuw gebouwd naar ontwerp van onbekende Franse bouwmeesters. Meerssen is tot heden pelgrimsoord gebleven.

Bezienswaardig:
De Basiliek van het H. Sacrament, in haar huidige vorm daterend uit de 14e eeuw, is een pronkstuk van de Maasgotiek. In deze kerk bevindt zich een 12 meter hoge sacramentstoren, ter herinnering aan de wonderen, die hier plaatsgevonden zouden hebben. Ook het naast de basiliek gelegen Proosdijpark met daarin de Gloriette is erg bezienswaardig.
De Synagoge.
Het Leopoldskerkje.
Het proosdijpark.
Het oude stationsgebouw.

BERG EN TERBLIJT

Berg en Terblijt is een tweelingdorp in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Berg en Terblijt telt anno 2009 ca. 3600 inwoners. Van oudsher bestond de gemeente Berg en Terblijt uit de kernen Berg, Vilt, Geulhem en Terblijt en ze hadden een besloten samenleving. Van huis uit waren het agrariërs, blokbrekers (mergelwinning) en andere ambachten. Nu is de bevolkingssamenstelling gemêleerd. Er zijn nog enkele families die leven van de fruitteelt, pluimvee en ander vee. Gezien de landelijke ligging tussen de toeristencentra Valkenburg en Maastricht zijn er heel wat mensen werkzaam in de detailhandel, de toeristensector en de horeca.

Het sociale leven is nog zeer traditioneel ingesteld wat merkbaar is aan de verenigingen, schutterijen, harmonieën, kerkkoren, scouting, sport-, toneel- en carnavalsverenigingen. “Jaarlijkse volksactiviteiten” zijn de sacramentsprocessie en de kermis. Voor de toerist is er jaarlijks een Amstel Gold Race en de Heuvelland fiets- en wandelvierdaagse. Verder heeft het een aantal culturele bezienswaardigheden waaronder de Geulhemermolen, grotten, de rotswoningen en niet te vergeten een mooi wandelgebied.

SCHIN OP GEUL

Het lieflijke dorpje Schin op Geul ligt ten zuidoosten van Valkenburg. Tot Schin op Geul behoren ook de buurtschappen en gehuchten Engwegen, Keutenberg, Walem, Schoonbron en Strucht. Het grondgebied van Schin op Geul is 691 hectare groot en er zijn ongeveer 1700 inwoners. Een plaatsje dat u beslist eens moet bekijken vanaf de Schaesberg of vanaf de Keutenberg, beroemd en berucht bij wielrenners. Een prachtig panorama is dan de beloning voor uw klimtocht. In Oud-Valkenburg liggen de kastelen Genhoes en Schaloen. Naast dit laatste bouwwerk ligt het befaamde heempark "Kasteeltuin Oud-Valkenburg". Aan de andere kant van de weg biedt het bijna 2000 hectare grote natuurgebied "het Gerendal" u een ruimte van rust, flora en fauna. Ook is in dit gebied de bekende orchideeëntuin vol zeldzame exemplaren te bewonderen.

Steden in omgeving

VALKENBURG

Sinds 1833 is Valkenburg als toeristenplaats ontdekt. Het burchtachtige stationnetje lokte veel reizigers tot uitstappen. Ze ontdekten dan ook de indrukwekkende kasteelruīne met veel natuurschoon in de nabije omgeving. Daarom is Valkenburg ook terecht de oudste toeristenplaats van Nederland. Hier werd ook de eerste VVV van Nederland opgericht. Valkenburg wordt ook wel "Bad" Valkenburg of "Mergelstad" genoemd. De warmgele kleur komt u zowel ondergronds als bovengronds in het stadje en haar directe omgeving tegen. Valkenburg beschikt over veel attracties en bezienswaardigheden Gezellige winkels, restaurants, terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Vanaf de rand van het centrum kunt u mooie wandel- en fietstochten maken door het Heuvelland. Wat u o.a. tegenkomt op de bovenstaande wandeling in valkenburg en omgeving.

MAASTRICHT

Het centrum van Maastricht is uiterst compact en overzichtelijk. Grote delen zijn voetgangersgebied en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De Servaasbrug verbindt het oude centrum met het trendy stadsdeel Wyck. En vanuit het aangrenzende Céramique ben je via de ‘Hoeg Brögk’ en het stadspark zo weer terug in de binnenstad.

Een stadswandeling onder leiding van een gids is een echte aanrader. Verhalen, anekdotes en weetjes brengen de geschiedenis van de stad tot leven. De gids voert je langs veel mooie plekjes in de binnenstad, zoals het Stokstraatkwartier, het Onze Lieve Vrouweplein met de basiliek, de stadswallen, de parken, het Jekerkwartier en het Vrijthof met de monumentale kerken St. Jan en de basiliek van St. Servaas.

Tijdens een vestingwandeling staat de militaire geschiedenis van de oudste vestingstad van Nederland centraal. De gids neemt je mee naar de oude stadswallen, de Helpoort, het Waldeck-bastion en de Kazematten.

LUIK

Luik (Liège) ligt ingesloten tussen de prachtige natuurgebieden de Hoge Venen, het Land van Herve, de Maasvallei en de bergen in het zuiden van de Waalse provincie. De snelweg vanuit Nederland kon mede hierdoor niet om Luik heen. Wie Luik echter alleen "kent" van de autorit naar het zuiden, wacht een aangename verrassing in het stadscentrum. Luik heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot een waardig metropool voor Wallonië. Vele schitterende oude bouwwerken, waaronder meer dan 10 monumentale kerken, sieren de binnenstad die bovendien wordt omringd door veel groen. In de smalle straatjes van Centre Carré worden authentieke panden afgewisseld door moderne winkelketens. De diverse musea zijn bovengemiddeld ontwikkeld en dienen als toonbeeld voor de gehele regio. Op culinair gebied is Luik een bourgondisch luilekkerland. Ontdek alle bijzondere restaurants, winkels en activiteiten van deze ondergewaardeerde stad!